Ένα ταξίδι μέσα από τα μάτια του Van Gogh

Μία γνωριμία με τον μεγάλο ζωγράφο

Η τρισδιάστατη έκθεση με αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου Vincent Van Gogh, «Van Gogh Alive – The Experience», μετά τη μεγάλη της επιτυχία, τόσο εντός Ελλάδας, στην πόλη της Αθήνας με 200,000 επισκέπτες, όσο και εκτός με πάνω από 10.000.000 θεατές παγκοσμίως, ήρθε και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση ήταν ανοιχτή για το κοινό από τις 23 Νοεμβρίου  μέχρι τις 20 Ιανουαρίου το επόμενου έτους, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς ακόμα επισκέπτες να γνωρίσουν την προσωπικότητα, που ονομάζεται Vincent Van Gogh.

Πρόκειται για μια ανεπανάληπτη έκθεση των έργων του μεγάλου καλλιτέχνη, που παρουσιάζει «κομμάτια» από τη ζωή και τα μέρη όπου έζησε, όπως τα αποτύπωσε στα έργα του. Τα 3.000 έργα του, παρουσιάζονται με κινούμενες εικόνες και συνοδεύονται από μικρά κείμενα με διάφορες σκέψεις του, που πληροφορούν τον επισκέπτη για πως έβλεπε τη ζωή ο Ολλανδός καλλιτέχνης, όπως τις είχε γράψει ο ίδιος στα γράμματα προς τον αδερφό του και σε άλλους φίλους του. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για τον Vincent Van Gogh είναι ότι δημιούργησε όλο αυτό το μεγάλο έργο του, μόλις την τελευταία δεκαετία της ζωής του, φτάνοντας να ζωγραφίζει μέχρι και 20 πίνακες την εβδομάδα λόγω της αγάπης, που έτρεφε για τη ζωγραφική. (εικόνα)

Πολλά έργα, πολλές πληροφορίες, πολλές εμπειρίες, ένας καλλιτέχνης!

Η έκθεση χωρίζεται σε 2 μέρη, με το πρώτο  μέρος να είναι μία παρουσίαση της ζωής του μέσω απλών εικόνων και κειμένων και το δεύτερο μία έκθεση των έργων του μέσω κινούμενων εικόνων και ήχων surround, που θα σας ταξιδέψουν στον μαγευτικό του κόσμο. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 5 πίνακες, που αφηγούνται την ζωή του καλλιτέχνη στον διάστημα της παραγωγικής του περιόδου 1880-1890. Κάθε πίνακας έχει τίτλο το όνομα του μέρους στο οποίο βρισκόταν και ένα δείγμα του έργου του από την παραμονή του εκεί. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα μουντά χρώματα του πρώτου πίνακα από την Ολλανδία (1880 - 1885) να μεταλλάσσονται σε πιο ζεστά μετά την μετακόμιση του στο Παρίσι (Φεβρουάριος 1886 – Φεβρουάριος 1888). Οι ίδιοι τόνοι συνεχίζουν να υπάρχουν και στον τρίτο πίνακα από την Άρλ (Φεβρουάριος 1888 – Μάιος 1889), ενώ την θέση τους έρχονται να πάρουν ακόμα πιο έντονα και ζωηρά χρώματα στα έργα του από το Saint – Rémy (Μάιος 1889 – Μάιος 1890).

Στον τελευταίο πίνακα από την Auvers – sur – Oise (Μάιος 1890 – Ιούλιος 1890) τα χρώματα δεν είναι τόσο ζωηρά, αλλά ούτε και μουντά θα μπορούσαν χαρακτηριστούν. Μαζί με τους πίνακες, έχουμε και την αναπαράσταση σε πραγματικό μέγεθος του διάσημου πίνακα του Van Gogh «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ», πρόκειται για το υπνοδωμάτιο του στον αριθμό 2 της πλατείας Lamartine στην Αρλ, στο οίκημα που ήταν γνωστό σαν το Κίτρινο Σπίτι, καθώς και μια ανάλυση των 5 εκδόσεων -2 σκίτσα και 3 πίνακες με λάδι σε μουσαμά- του πίνακα μαζί με κάποιες πληροφορίες γι’ αυτόν. Ο πίνακας ήταν ο αγαπημένος του Vincent, καθώς είναι εμφανής ο ενθουσιασμός του για το έργο στο γράμματα, που έστειλε στον αδερφό του και στον Paul Gauguin με τα πρώτα σκίτσα του. (εικόνα)

 Όπως γράφει κι η επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης, η επίσκεψη είναι μοναδική, γιατί «μέσω του SENSORY4™, ενός μοναδικού συστήματος που ενσωματώ-νει 40 προβολείς υψηλής ευκρίνειας, γραφικά πολλαπλών καναλιών και ήχο surround, δομείται ένα από τα συναρπαστικότερα περιβάλλοντα πολλαπλών προβολών στον κόσμο. Που γεμίζοντας τον χώρο (τοίχους, πατώματα) με γιγαντιαίες οθόνες ζωντανεύει τα αριστουργήματα του Vincent Van Gogh, αναδεικνύοντας τις αποχρώσεις και τις λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους, ενώ βυθίζουν ακαριαία τον θεατή μέσα στο σύμπαν του.

Είναι μία αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς εδώ η τέχνη συναντάει την τεχνολογία, το παρελθόν και το μέλλον. 

Ποζαντζίδου Ανθή
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την κατηγορία:
 

Κοινοποίηση άρθρου

Tagged underτέχνη, εξπρεσιονισμός, πολιτισμός, ζωγραφική,

Κοινοποίηση άρθρου

Πίσω στο Campe Diem

Παιδική κατασκήνωση - επιλογές