Γιατί αξίζει να στείλουμε τα παιδιά κατασκήνωση;

Η αξία της κατασκήνωσης είναι μεγάλη για όλα τα παιδιά και δεν πρέπει χαθεί

Η κατασκήνωση έχει αξία και μπορεί να κάνει την διαφορά. Γιατί κάνει την διαφορά, διότι επιτρέπει στα παιδιά, τους νέους και στους εργαζόμενους ενήλικους να σχηματίσουν μία ιδιαίτερη κοινότητα, στην οποία συμβαίνουν υπέροχα πράγματα. Αυτή η κοινότητα αποτελεί ένα περιβάλλον δημιουργημένο και οργανωμένο για τις ανάγκες των παιδιών, στο όποιο αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής, αυτοπεποίθηση και χτίζουν την προσωπική τους αίσθηση ανεξαρτησίας.

Η κατασκήνωση δημιουργεί εμπειρίες!

Η οργανωμένη μορφή παιδικής κατασκήνωσης δημιουργεί εμπειρίες που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών. Συγκεκριμένα παρέχεται στα παιδιά η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να συμμετέχουν σε ποικιλία δραστηριοτήτων και να επωφεληθούν μέσα από τις ποικίλες διαπροσωπικές σχέσεις τους. Χαρακτηριστικά όπως ο προσωπικός προσδιορισμός, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση, όπως και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με διαφορετικά παιδιά σχηματίζονται μέσα από κατασκηνωτικές εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες παρέχονται από εκπαιδευμένο προσωπικό μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σιγουριάς. Στην κατασκήνωση υπάρχει η λέξη "μπορώ" και "προσπαθώ" αλλά όχι "δεν μπορώ" 'η "τα παρατάω". Έτσι τα παιδιά είτε παίζουν, είτε διασκεδάζουν, είτε μαθαίνουν, ένα είναι σίγουρο, ό,τι γίνονται κομμάτι μίας μεγαλύτερη οικογένειας. 

Η κατασκήνωση επιχειρεί να διαμορφώσει καλύτερους ανθρώπους!

Έρευνες κυρίως στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι κατασκηνωτικές εμπειρίες ενισχύουν την προσωπικότητα του παιδιού, την αίσθηση περιπέτειας και της θετικής σχέσης του με τη φύση. Ιδιαίτερα όταν οι εμπειρίες αυτές συνδυάζονται με ανθρώπους που στηρίζουν τα παιδιά και προσφέρουν ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης τότε το περιβάλλον ψυχαγωγίας μετατρέπεται σε περιβάλλον μάθησης, σε περιβάλλον που διαμορφώνει ευτυχισμένους μελλοντικούς ενήλικες. 

  • 9 στα 10 παιδιά αναφέρουν ότι γνώρισαν νέους φίλους

  • 9 στα 10 παιδιά γνώρισαν τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες από αυτά

  • 9 στα 10 παιδιά αναφέρουν ότι στην κατασκήνωση ένιωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

  • 8 στα 10 παιδιά δοκίμασαν πρώτη φορά κάτι που φοβόντουσαν να κάνουν

  • 7 στους 10 γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους ανέπτυξαν αισθήματα αυτονομίας

  • 6 στους 10 γονείς λένε ότι τα παιδιά τους συνέχισαν να δοκιμάζουν τις νέες δραστηριότητες που δοκίμασαν το καλοκαίρι

  • 7 στους 10 γονείς βλέπουν τα παιδιά τους να διατηρούν σχέσεις φιλία με άλλα παιδιά που γνώρισαν εντός κατασκήνωσης

Η κατασκήνωση είναι μία μικρογραφία της καλής πλευράς της κοινωνίας, μία μικρή μαθησιακή επέκταση της σχολικής τάξης, μία γέφυρα σύνδεσης του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Από τη στιγμή που τα παιδιά συμμετέχουν οργανωμένες και αναλυτικά σχεδιασμένες δράσεις και δραστηριότητες θα κερδίσουν σε δημιουργικότητα, θετική διάθεση, ανάπτυξη ταλέντου και εμπιστοσύνη στα όνειρα τους.

 

Περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα εδώ:

 

Παπανικολάου Ιωάννης

HR Μanager - Παιδαγωγός

Ετικέτες: value, camp, kid, παιδί, παιδί και κατασκήνωση,
παιδικη κατασκηνωση στη Χαλκιδικη